• Europsky deň jazykov 2023 - Povedzte ÁNO jazykom

          • 26. september – Európsky deň jazykov, ktorý vyhlásila Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov, si školy v členských krajinách každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznorodých aktivít (napríklad súťaží, kvízov, besied, školských rozhlasových vysielaní, športových podujatí). Cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania.

            V druhej triede si žiaci tento deň pripomínali na hodine Slovenského jazyka, Čítania i Matematiky. Pripravili si vlajky európskych štátov, ich názvy usporiadali podľa abecedy, priradili k správnej vlajke, určovali počet písmen v ich názvoch, vypočuli si nahrávky pozdravov v každom jazyku, prečítali si cestu Lary po Európe. A prišli na to, že nie len jazyk = reč, ale aj jazyk = chuťový nástroj človeka, pozná rôzne krajiny. Spoločne sme napísali zoznam obľúbených jedál, v ktorých názve je niektorá európska krajina.

             

          • Škola v prírode

          • Týždeň od 18. 9. do 22. 9. strávili žiaci tretieho a štvrtého ročníka v škole v prírode v Starej Lesnej vo Vysokých Tatrách.

            Počas piatich dní sa vyviezli pozemnou lanovkou na Hrebienok, prešli k Rainerovej chate, spoznávali Starý Smokovec, Starú Lesnú, Štrbské pleso, Tatranskú Lomnicu, navštívili múzeum TANAP. 

            Učili sa nielen v areáli penziónu, ale najmä v prírode formou zážitkového skupinového vyučovania. Počas neho spoznávali rastliny, živočíchy, vodstvo, najznámejšie štíty a plesá Vysokých Tatier, oboznamovali sa so životom v našom najvyššom pohorí.  Vo vzdelávaní využili aj náučný chodník okolo Štrbského plesa a Astronomický náučný chodník v Starej Lesnej.  Prežili spolu veľa zábavy a veľa sa naučili.

          • Tréneri v škole

          • Program Tréneri v škole je založený na prepojení športov, ktoré sa v pravidelnej rotácií na štandardných hodinách Telesnej a športovej výchovy (1. stupeň ZŠ) vykonávajú s deťmi pestrou pohybovou činnosťou. Program tým vytvára vzťah k pohybovej aktivite a žiak získava základné pohybové návyky v jednotlivých športoch. Počas školského roka sa v trojmesačných cykloch vystriedajú na hodinách telesnej výchovy štyria tréneri. Hravou a zábavnou formou predstavia deťom rôzne športy a prinesú do vyučovania telesnej a športovej výchovy pestrosť a radosť.