• Deň Zeme so Stredoslovenským múzeom

          • 22. 4. - DEŇ ZEME

            Učíme sa na diaľku, ale nezabúdame pri tom na našu Zem. Naďalej sa venujeme aktivitám Zelenej školy a zapájame sa aj do ďalších projektov. Pre projekt "Deň Zeme so Stredoslovenským múzeom" sme si vyrobili tašky zo starých tričiek.

          • Prváci pri práci

          • Prváci sa denne učia v skupinkách a keď treba, tak aj samostatne. Čítajú a píšu nové písmená, aby všetko stihli, čo prvákom treba. Dokonca aj diktáty píšu a hneď ich dostanú opravené, aby si nezapamätali nesprávne. Učia sa robiť jednoduché projekty, vyrábajú zvieratká, dekorácie, hrajú sa na obchod aby sa naučili spočítať správne peniaze, keď budú do obchodu chodiť sami. Chodia do prírody spoznávať rastliny a živočíchy, športovať a zbierať vitamín D, aby boli zdraví.

          • Čo nové u tretiakov?

          • Tretiaci usilovne pracujú, vyrábajú projekty, pomáhajú, kreslia, pripravujú chutné šaláty a iné dobroty. Testujú si svoje vedomosti online.

          • Niečo z "domácej" školy od štvrtákov

          • Už niekoľko týždňov sú brány našej školy zatvorené. Naši štvrtáci, tak ako všetci žiaci našej školy nezaháľajú a usilovne pracujú aj doma. Pomáhajú im pri tom hlavne rodičia, za čo všetkých veľmi ďakujeme a veríme, že spoločne to zvládneme.

            Štvrtáci popri čítaní, písaní a počítaní aj vyrábajú PPT prezentácie, kreslia krásne ilustrácie k textom, vyrábajú herbáre, pestujú bylinky, zbierajú odpad v lese, zapájajú sa do aktivít Zelenej školy. Posúďte sami, ako sa im to darí. Tu je len malá ukážka našej práce.

          • Ešte sme doma, ale nezaháľame. Usilovne sa učíme - druháci

          • Zmenil sa priestor ale nie chuť učiť sa. Vymenili sme triedu za prírodu, záhradu, detskú izbu. Poznávame rastliny, domáce zvieratá, pomáhame rodičom, učíme sa básničky, robíme pokusy, sadíme, cvičíme, čítame, tvoríme.... Spolu to vydržíme! Ale škola nám už chýba!

        • Sviatok učiteľov
          • Sviatok učiteľov

          • 28. marec je sviatok, ktorý spájame s  oslavou práce všetkých pedagogických pracovníkov, ktorých práca je poslaním a zaslúžia si za svoje znalosti, trpezlivosť a obetu úctu a poďakovanie. 

            Preto milé kolegyne a kolegovia prijmite aj touto cestou prianie zdravia a všetkého, čo si v týchto dňoch ľudia medzi sebou želajú.

             Milí rodičia, myslím, že hovorím za všetkých svojich kolegov, a  tento rok sa o tento sviatok podelíme s vami. Aj vy si zaslúžite poďakovanie za pomoc a spoluprácu pri "domácom" učení.

             

        • Kamaráti nezabudnite!  (úloha na sobotu)
          • Kamaráti nezabudnite! (úloha na sobotu)

          • Ahojte kamaráti,

            možno v týchto dňoch nesledujete veľmi kalendár. Dni sa vám zdajú také rovnaké, len mama s otcom vám pripomínajú, že škola (aj keď môžeš ostať v pyžame) funguje ďalej, učiť sa treba, úlohy chodia....vysvedčenie určite nik nezruší:). A možno vás ani naháňať netreba a na úlohy sa tešíte.

            Istotne si už veľa z vás povedalo, že v škole by bolo oveľa lepšie, boli by ste s kamarátmi, so svojimi pani učiteľkami.

            Verte, že aj pani učiteľky by boli radšej s vami. Teraz doma hľadajú spôsob, ako vás čo najlepšie posúvať v učení ďalej, ako skontrolovať, či doma pracujete, odhadnúť množstvo zadaní na jeden deň, splniť predpísané učivo,... 

            Aj rodičia teraz musia častejšie zastúpiť úlohu učiteľa, venovať vašej príprave viac času ako inokedy. Za to im patrí veľká vďaka. 

            Blíži sa 28. marec. Tento deň je venovaný všetkých učiteľom. A keďže si tie vaše pani učiteľky zaslúžia poďakovanie, spomeňte si na ne aj takto z domu - nakreslite, napíšte - obrázok, pozdrav a pošlite im ho do vašich google tried, mailov, edupage, sms,... Potešia sa! To mi môžte veriť!  

            (p.s. nezabudnite objatím poďakovať rodičom, aj to sú teraz vaši učitelia, asi viac ako inokedy...)

             

            p.riaditeľka 

             

             

          • OZNAM

          • Ministerstvo školstva spustilo bezplatnú infolinku pre učiteľov a rodičov, ktorí majú otázky k následkom koronavírusu pre školstvo

            Telefonovať môžete na číslo 0800 138 033, linka funguje od 8:00 do 16:00 hod.

            V prípade, že potrebujete pomoc, radu ako  zvládnuť komunikáciu s deťmi, určiť im denný režim, pomôcť pri vzdelávaní, prispôsobiť úlohy individuálnym potrebám detí, neváhajte kontaktovať našich odborných zamestnancov školy:

            školský špeciálny pedagóg - tel. 0915 281 964, mail: tatiana.kristofova@gmail.com

            školský psychológ - tel. 0903 801 651, mail: barbora.lepiesova@gmail.com

            kontakty na vyučujúcich sú priložené v súbore

            Kontakty_zamestnancov_skoly.docx​​​​​​​


          • AKO NA TO, KEĎ SME STÁLE DOMA?

          • Zatvorenie škôl postavilo rodiny na celom Slovensku pred novú výzvu. Ako zvládnuť nasledujúce dni doma so školákmi? Bez školského rozvrhu sa deti automaticky prepínajú do prázdninového, v lepšom prípade víkendového módu a prvotné užívanie voľna sa pre mnohých rodičov stalo veľkou záťažou. Ako môže rodina novú situáciu doma lepšie zvládnuť?

            1.

            Režim dňa ako rozvrh v škole

            Nie nadarmo majú vaše deti jasný rozvrh v škole, ktorý je viditeľný. Inšpirujte sa ním. Nemusíte začínať vyučovanie presne o 8:00, no pripravte spolu s dieťaťom rozvrh dňa, ktorý bude na viditeľnom mieste, bude obsahovať časové bloky, čas na prestávku, obed, voľný čas a podobne.

            2.

            Režim sprevádzaný rituálmi

            Režim dňa bude lepšie fungovať, ak vytvoríte s deťmi rituály. Ustlanie postele môže sprevádzať vyvetranie domácnosti, spoločné raňajky sa môžu niesť v duchu plánovania a prípadnej revízie rozvrhu dňa. Po príprave obeda a spoločnom jedle môže byť rituálom „pokojná hodinka“, kedy sú na programe tiché aktivity – zdriemnutie, čítanie a pod.  Keď deťom aktivity prepojíte, lepšie si na nový režim zvyknú.

            3.

             Správne vyvážený režim

            Svoje dieťa nepreťažujte. Ak vnímate, že už nároky školy zvláda s ťažkosťami, nemusíte nabehnúť na režim školy. Doprajte dieťaťu, aby si oddýchlo, aby sa hralo, keď to potrebuje a robilo aj to, čo ho baví. Režim dieťaťu pomôže, no tlak z novej situácie celkom nezmizne, na to by sme mali pri našich nárokoch myslieť.

            4.

            Zaraďme do rozvrhu to, na čo inokedy nemáme čas

            Vzniknutú krízovú situáciu vnímajme aj ako príležitosť venovať sa aktivitám, na ktoré inokedy neostal čas. To platí ako pre rodičov, tak pre deti. Objavte spolu nové záľuby, začnite spolu čítať, jednoducho, venujte čas aktivitám, na ktoré inokedy nezostáva čas.

            5.

            Doprajte si režim bez zhonu

            Nový režim a rozvrh si nastavte tak, aby neprinášal zbytočný zhon. Možno bežné ráno nestíhate raňajky a dieťa prežúva jedlo ešte pri obúvaní. Teraz to tak byť nemusí. Vytvorte si preto taký režim, ktorý nebude len ďalším stresujúcim faktorom.

            6.

            Buďte realistickí a flexibilní

            Bolo by vynikajúce, ak by sa všetkým deťom darilo učiť plnohodnotne doma, no nezabúdajme, že rodičia nie sú učitelia, majú aj iné povinnosti a nemajú pedagogické vzdelanie. Preto nový režim nastavte čo najviac realisticky (a postupne môžete pridávať povinnosti) a dovoľte si aj istú mieru flexibility.

            7.

             Dôležitosť spánku

            Dostatok spánku je pre podporu imunity a celkového zvládania situácie veľmi dôležitý. Snažte sa režim dňa nastaviť tak, aby ste čas ukladania sa ku spánku detí príliš neposúvali. Rovnako by si viac spánku mali dopriať aj rodičia.

            8.

            Nový rozvrh ako priestor pre spoločné činnosti

            Okrem práce a výpomoci s učením vás doma čaká bežná agenda upratovania, varenia a celkového zabezpečenia chodu domácnosti. Kým inokedy nie je čas dieťa zapojiť, teraz by ste to mali využiť na to, aby sa dieťa priučilo aj týmto činnostiam. Príprava obeda môže byť spoločná činnosť, pri ktorej sa dieťa všeličo naučí. Nehovoriac o iných domácich prácach.

            9.

            Spoločenská zodpovednosť a starostlivosť o druhých ako súčasť rozvrhu

            Vaše deti v závislosti od veku, vnímajú, čo sa deje. Rozvrh by preto nemal byť cestou, ako si pred tým zatvárať oči. Do rozvrhu preto zahrňte pravidelný telefonát starým rodičom a blízkym, prípadne iné spoločensky zodpovedné činnosti. Môžete spoločne s deťmi pripravovať rúška pre svoje okolie, či pravidelne v okolí vydezinfikovať kľučky.

             

             

             

        • Učíme sa doma
          • Učíme sa doma

          • Napriek situácii, ktorá je pre nás nová a určite náročná pre učiteľov, žiakov i rodičov, snažíme sa v práci pokračovať tak, aby sme v učení nezaostávali. Hľadáme si denný režim, učíme sa pracovať s technikou, vymýšľame, tvoríme. Najdôležitejšie  je však zdravie nás všetkých. Druháci vám posielajú zopár krásnych jarných obrázkov - domácu úlohu z výtvarnej výchovy - ako povzbudenie do ďalších dní.

          • OZNAM

          • Počnúc dňom 13.3.2020 až do odvolania je vyučovanie na Základnej škole ako aj prevádzka materskej školy prerušená 

            Vážení rodičia, 

            z dôvodu aktuálnej situácie Obec Vlkanová, ako  zriaďovateľ základnej školy a materskej školy, dňom 13.03.2020 prerušuje dochádzku detí a žiakov do odvolania. 

            Na základe vyššie uvedeného bude v každej triede  uskutočnená dnes 12.3.2020 cez 5.VH mimoriadna triednická hodina s dôrazom na  poučenie žiakov o zodpovednom správaní sa počas prerušenia dochádzky do školy.

            Žiaci dnes 12.3. končia vyučovanie 5.VH, ŠKD funguje v normálnom režime.

             

            Chceme apelovať na Vás, milí rodičia, aby ste dohliadli na to, aby deti namiesto vyučovacieho procesu trávili čas naozaj v reálnej izolácii a nedovolili im tráviť čas vo väčšej skupine, prípadne v nákupných centrách, či na športoviskách.

             

            O každej novej situácii, týkajúcej sa výchovno-vzdelávacieho procesu, Vás budeme cez EduPage informovať!

             

            Pre rodičov žiakov, ktorí si budú podávať žiadosť na ošetrovné zo Sociálnej poisťovne je postup uvedený po klinkutí na link: 

            https://www.socpoist.sk/aktuality-novy-formular-na-ziadost-o-osetrovne-zo-socialnej-poistovne/48411s68346c

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Vedenie Základnej školy s materskou školou oznamuje, že v piatok 13.3. 2020 bude z technických dôvodov ( odstávka školskej kuchyne ) prerušená prevádzka materskej školy. Materská škola bude znovu  v prevádzke v pondelok 16.3.2020

            Žiaci Základnej školy skončia o 12.30. Obed ani ŠKD v tento nebudú.

             

            Ďakujeme za pochopenie

          • UPOZORNENIE

          • USMERNENIE!!

             

            Na základe usmernenie Ministerstva školstva SR zo dňa 9.3.2020 upozorňujeme:

             

            • dieťa s príznakmi choroby ( nádcha, kašeľ) nepatrí do kolektívu zdravých, ostane doma sa liečiť
            • DôRAZNE ŽIADAME  RODIČOV, KTORÍ NAVŠTÍVILI OBLASŤ S VÝSKYTOM KORONAVÍRUSU,  ABY DODRŽIAVALI NARIADENIA ŠTÁTNYCH ORGÁNOV
            • APELUJEME NA ZODPOVEDNOSŤ RODIČOV VOČI OSTATNÝM DEŤOM A ZAMESTNANCOM

            presné znenie usmernenia MŠVVaŠ SR nájdete v priloženom linku

        • 2% dane !!! - opäť u nás
          • 2% dane !!! - opäť u nás

          • Ak ste sa rozhodli, poukázať vaše 2% z dane na dobrú vec, budeme radi, ak ich poukážete nášmu Občianskemu združeniu! Za poukázanú finančnú čiastku sme aj v minulosti dokázali dobudovať a vylepšiť priestor na vzdelávanie Vašich detí. Aj v tomto roku máme plány, ktoré nám takto pomôžete zrealizovať. ĎAKUJEME!

            na vyplnenie tlačiva použite tento odkaz https://zsmsvlkanova.edupage.org/percenta2/?

        • eTwinning
          • eTwinning

          • Od januára je skupina žiakov ( 2. ročník) s pani učiteľkou Kotočovou zapojená do projektu medzinárodného partnerstva škôl eTwinnig. 

            Pracujeme spoločne s ďalšími žiakmi z deviatich krajín ( Turecko, Macedónso, Poľsko, Azerbajdžan, Rumunsko, Anglicko, Fínsko, Španielsko, Francúzsko) na projekte s názvom IN ONE SKY 2c, ktorý sa venuje klimatickým zmenám. Spoločne hľadáme informácie, tvoríme, píšeme, oboznamujeme sa s novými zaujímavými vzdelávacími programami, komunikujeme.... je to pre nás nové, ale prináša nám to mnohé skúsenosti.

          • Interaktívna podlaha

          • V súčasnej dobe  moderných technológií je veľmi dôležité, aby boli žiaci vo vzdelávacom procese aktívnymi účastníkmi a osvojili si vedomosti  inovačnými metódami s využitím interaktívnych programov a zaujímavých didaktických pomôcok. Interaktívne vyučovanie patri k najobľúbenejším medzi žiakmi. Oživí hodiny prezentáciami, kvízmi, hádankami a poučnými hrami. Utvrdí a rozšíri vedomosti, podporí spontánne učenie. Najnovšie  v našej škole nepoužívame len interaktívne tabule, ale interaktívnu podlahu Funtronic Floor. Deti komunikujú s povrchom pomocou rúk, nôh a iných predmetov. Tento interaktívny program je pre žiakov veľmi zaujímavý, je to skvelý nástroj pre relaxáciu, zábavu a učenie zároveň.